Main Image

Ti kjappe om kanin

Hvordan skal du få et hyggelig kaninhold? Hva skal til for at du og dine kaniner skal trives sammen, og hvordan holder du dyrene sunne og friske?
 
 1. Kaniner trenger god plass for å holde seg glade og friske. De hører derfor ikke hjemme i bur, men vi kan heldigvis gi dem bedre forhold både ute og inne. 
 2. Kaniner er sosiale dyr som bør få bo med gode kaninvenner for å ha det bra.
   
 3. Kaniner er byttedyr, noe som betyr at det er naturlig for dem å være på vakt. De har også et forsiktig kroppsspråk og liker ikke at man holder dem fast. Det er viktig å kunne løpe i sikkerhet ved opplevd fare.
   
 4. Det er viktig å beskytte kaniner mot kulde og trekk, og de som bor ute på vinteren bør ha et isolert, mildt temperert hus og tilgang på en løpegård.
   
 5. Som andre dyr bør også kaniner tas med på årlige helsesjekker hos veterinær.
   
 6. Kaniner er naturlig renslige og liker dårlig å bo i skitne omgivelser. For å få dem til å bruke dokassa kan du henge en høyhekk over do, så kaninen kan sitte og spise samtidig som den gjør fra seg. Kastrerte kaniner er også lettere å dotrene enn ukastrerte.
   
 7. Alle kaniner må ha et godt underlag så de kan hoppe og løpe i full fart. Om de bor inne er det sklisikre og myke tepper som gjelder.
   
 8. Kaniner bør kastreres, både av helsemessige og sosiale årsaker. Hannkaninene er vanligvis klare for inngrepet når de er rundt 12 uker.
   
 9. Kaniner må børstes jevnlig, særlig i røytetidene, da gjerne et par ganger om dagen. Husk også at man bør sjekke kaninens klør en gang i måneden for å se om de trenger en stuss.
   
 10. Man må regne med at kaniner kan bli over 10 år, så det er viktig å planlegge godt når man skal få seg kanin. Om man ikke vil binde seg i mange år er det en god ide`å ta til seg voksne omplasseringskaniner. Lykke til med et hyggelig kaninhold.

 

Andre artikler om samme emne

Lignende artikler

Hva gir et godt kaninliv?

Hva gir et godt kaninliv?

Det kan være mye å sette seg inn i og forstå, og for å gjøre det enkelt har vi en enkel figur som viser tre skritt mot et godt kaninliv. 
Hos veterinæren

Hos veterinæren

Som veterinær, får jeg ofte spørsmål om hvordan man kan vite om kaninen er frisk eller har vondt noe sted, og evt må tas med til dyreklinikken. Mange kanineiere lurer...
Sosiale kaniner

Sosiale kaniner

For at dyrene våre skal ha det bra må vi forstå og ta hensyn til deres naturgitte behov. Vi kan lære mye om hvordan de bør leve ved å se...